image
image
image
 

image

Algemene werking van zonnecollectoren

De werking van de traditionele zonnecollectoren zoals het bij een zwembad gebruikt wordt is een simpel principe waarmee nagenoeg niets kan misgaan. Als er voldoende zon is, wordt het zwembadwater door de collectoren gepompt. Het water komt verwarmd terug in het zwembad.

Om een stabiele hoge temperatuur te garanderen in het begin en op het einde van het seizoen kan men altijd een combinatie maken met een klassieke verwarming of een warmtepomp. Er dient voorrang gegeven te worden aan de verwarming via zonnecollectoren als er voldoende zonne-instraling is (dat is immers gratis). Pas indien nodig wordt de klassieke verwarming ingeschakeld. Men bekomt dan toch nog de meest economische en ecologische verwarming en is men zeker om altijd te kunnen zwemmen in warm water.

Voordelen:
• De investering betaalt zichzelf op korte termijn terug door te besparen op energiekosten.
• Het zwembad kan meer worden gebruikt want het zwemseizoen wordt verlengd.
• Het zwembad wordt stukken aantrekkelijker door een hogere watertemperatuur (gemiddeld 5°C).
• Een duurzame, propere en milieuvriendelijke bron van energie !

Nadelen:
• U heeft er enkel profijt van als de zon schijnt; zonder zon geen opwarming.
• U heeft een behoorlijke oppervlakte nodig om effectief profijt te hebben (gemiddeld 70% wateroppervlakte).
 

De zonnecollectoren kunnen makkelijk op een bestaande installatie worden aangesloten. De regelaar meet de temperatuur aan de uitgang van de collector en vergelijkt die met de watertemperatuur. Zodra de collector enkele graden (instelbaar) warmer is dan het zwembad wordt het systeem gestart.
De elektrische 3-wegklep, die gestuurd wordt door de regelaar, zorgt voor de omschakeling van het water. Ofwel loopt het water direct terug naar het zwembad, ofwel stroomt het eerst door de collectoren en komt nadien opgewarmd in het zwembad. Uiteraard is het niet noodzakelijk om een dergelijke (prijzige) omschakelklep met sturing aan te schaffen maar kunt u handmatig met kogelkranen de sturing regelen.
Als de zonnecollector ver van het zwembad is verwijderd kan het nodig zijn een extra pomp te gebruiken zodat het debiet van de filterinstallatie blijft gewaarborgd.
 
Zonnecollectoren worden ideaal toegepast samen met een isolerende afdekking en brengen een temperatuursverhoging van ongeveer 5°C over het seizoen. Het benodigde oppervlak hangt af van de afmetingen van het zwembad, de plaats (zonne-instraling) en de bestaande uitrusting (afdekking) van het bad. Voor een zwembad van 8x4m bijvoorbeeld in België of Nederland, met isolerende afdekking raden wij aan om ongeveer 23 m2 collectoren te plaatsen (70% van het oppervlak zwembad).

Er zijn divere materialen in omloop waarvan collectoren zijn gemaakt. Het beste is EPDM-rubber.
EPDM is een efficiënt materiaal, het is vorstbestendig, heeft een zeer lange levensduur (40 jaar) en is goed bestand tegen chemicaliën.
www.zwembad-verwarming.nl: De juiste weg voor aanschaf van uw zwembad verwarming.
Levering en installatie binnen heel Europa.
image
image
image